Γενικό Λύκειο Αυλωναρίου

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Εκπαιδευτική επίσκεψη σε Τσεχία και Γερμανία (2014-15)

E-mail Εκτύπωση PDF

 Εκπαιδευτική επίσκεψη σε Τσεχία και Γερμανίαπραγματοποίησε το

ΓΕΛ Αυλωναρίου σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Αυλωναρίου και το 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας στο θεματικό πεδίο «Νεανική Επιχειρηματική Καινοτομία ? E-business & Τουρισμός». Ειδικότερα, ερεύνησαν τις κάτωθι θεματικές ενότητες: (α) Ο τουρισμός δια μέσου των αιώνων, (β) Μορφές τουρισμού, (γ) Μορφωτική/Γνωστική διάσταση του τουρισμού, (δ) Οικονομική διάσταση του τουρισμού, (ε) Επιχειρήσεις χαμηλού κόστους εκκίνησης (e-business).

 

Στο ταξίδι συμμετείχαν συνολικά 52 μαθητές/τριες από όλες τις τάξεις και των τριών σχολείων και τους συνόδευσαν η συντονίστρια του προγράμματος κ. Ρούλα Κεχρή και οι τέσσερις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα εκπαιδευτικοί, κ.κ. Κατερίνα Κοτρόζου, Όλγα Παπαναγνώστου, Λουίζα Παπάντου και Κλειώ Χρυσανθοπούλου. 

Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7/3-11/3/2015 στην Πράγα (Τσεχία) και στη Δρέσδη (Γερμανία) και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. Αναλυτικότερα:

Ι. Συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον κ. Βασίλη Λάζαρη, συνιδιοκτήτη της επιχείρησης Lazaris Travel Services, που ιδρύθηκε το 1984 στην Ιθάκη και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Πράγα και το 2004 άνοιξε παράρτημα στην Αθήνα. Η εν λόγω εταιρεία απευθύνεται στους επαγγελματίες του τουρισμού (χονδρική) σε Τσεχία, Ελλάδα και Ευρώπη και ο κ. Λάζαρης εξήγησε στους μαθητές πώς ξεκινά μια επιχείρηση τοπικά και αναπτύσσεται διεθνώς, γιατί είναι ελκυστικός προορισμός η Τσεχία, τι χρειάζεται να βελτιώσει στον τουρισμό η Ελλάδα κ.ά.

ΙΙ. Γνώρισαν και υπέβαλαν ερωτήσεις στον κ. Πετρ Τζίσκρα, συνιδρυτή και συνιδιοκτήτη της εταιρείας «We deliver taste» μαζί τους κ.κ. Παύλο Γεωργιάδη και Νικόλα Ρομπέκι. Η εταιρεία τους έχει έδρα την Τσεχία («?μια και βρίσκεται σε σημείο που δίνει πρόσβαση σε νέες αγορές. Επίσης, η Τσεχία παρέχει τολμηρές φορολογικές διευκολύνσεις για νέες μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο ως κάποιο συγκεκριμένο ποσό?») και πρόσφατα διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό για νέους επιχειρηματίες, στη Σουηδία. Η συζήτηση έγινε στα αγγλικά και ο κ. Τζίσκρα εντυπωσιάστηκε από την ευχέρεια των μαθητών όπως επίσης από την ωριμότητα και το πλήθος των ερωτήσεών τους.

ΙΙΙ. Επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο της Πράγας, το οποίο ιδρύθηκε το 1348 από τον Κάρολο ΙV, είναι από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στον κόσμο και αποτελείται από 17 τμήματα. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεναγήθηκαν στους χώρους του Πανεπιστημίου και στο «έξυπνο κτίριο» της βιβλιοθήκης του Πολυτεχνείου, από τους εκεί Καθηγητές κ. Τασούλα Ζησάκη και κ. Robin Healey.

ΙV. Επίσης, η κ. Ζησάκη συνομίλησε με τους μαθητές και με την ιδιότητα της Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας αναλύοντας θέματα προσφυγιάς, μειονοτήτων, πολιτισμικής ταυτότητας, παιδείας κλπ.

V. Επιπλέον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν σημαντικούς παράγοντες της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης της Πράγας, να επισκεφθούν την Καστρούπολη, να κάνουν κρουαζιέρα στο Μολδάβα, να περιηγηθούν στο γεμάτο αξιοθέατα, τεράστιο ιστορικό κέντρο της πόλης, να εντυπωσιαστούν από το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων και να απολαύσουν μια μουσικο-χορευτική παράσταση Μαύρου Θεάτρου. Τέλος, πραγματοποίησαν ημερήσια επίσκεψη στη Γερμανία και αφού διέσχισαν την κοιλάδα του Έλβα έφθασαν στη Δρέσδη. Ο βομβαρδισμός της και η ολοσχερής καταστροφή της κατά το Β? Παγκ. Πόλεμο άλλαξε ριζικά το πρόσωπο της πόλης, η οποία στη συνέχεια έγινε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο στη σοσιαλιστική Ανατολική Γερμανία με μεγάλη ερευνητική υποδομή. Παρά τη συνολική καταστροφή του κέντρου της πόλης, πολλές περιοχές της έχουν αποκατασταθεί ενώ το 2004 η UNESCO  ανακήρυξε τη Δρέσδη και το τμήμα της κοιλάδας του ποταμού Έλβα ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Κλείνοντας, τα συνεργαζόμενα σχολεία θα ήθελαν να ευχαριστήσουν την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και προσωπικά τον κ. Φάνη Σπανό για τα αναμνηστικά δώρα που παραχώρησε για τις εκπαιδευτικές συναντήσεις στην Τσεχία όπως επίσης το ΚΕΣΥΠ Ν. Ευβοίας για την υποστήριξη καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος. Το τοπικό δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων αναπτύσσει προγράμματα με την ακόλουθη παραπλήσια θεματολογία:

  • Γυμνάσιο Αυλωναρίου: «Δημιουργία Site: Γαστρονομικός Τουρισμός & Διάθεση Τοπικών Εδεσμάτων περιοχής Δήμου Κύμης-Αλιβερίου»

  • ΓΕΛ Αυλωναρίου: «Δημιουργία Site: Εκπαιδευτικός Τουρισμός σε περιοχή του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου»

  • 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας: «Δημιουργία Site: Τουρισμός Περιπέτειας σε περιοχές των Δήμων Χαλκίδας & Διρφύων-Μεσσαπίων»._

SAM 0460

 

Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αυλωναρίου μαζί με τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Κοτρόζου Αικατερίνη, μπροστά από τη Γέφυρα του Καρόλου ενώ πίσω διακρίνεται η παλιά πόλη, η Καστρούπολη και η εκκλησία του Αγ. Βίτου. 

 

SAM 0470

 

Φωτογραφία από τη συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της Lazaris Travel Services και το Διευθυντή του γραφείου στην Πράγα.

 

SAM 0517

 

Όλοι οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος, στο εσωτερικό της Καστρούπολης.

 

SAM 0589

 

Ο κ. Πετρ Τζίσκρα με το μαθητή του ΓΕΛ Αυλωναρίου που του προσέφερε το αναμνηστικό δώρο για την Εύβοια.

 

SAM 0619

 

Οι μαθητική ομάδα της Εύβοιας στη Πλατεία Θεάτρου της Δρέσδης.

 

SAM 0652

 

Ομάδα μαθητών του ΓΕΛ Αυλωναρίου και των Γυμνασίων, με τον Καθ. κ. Robin Healey κατά την ξενάγηση στο εσωτερικό του «έξυπνου κτιρίου» της βιβλιοθήκης, στο Πολυτεχνείο της Πράγας.


SAM 0697

 

Εκπρόσωποι μαθητών και από τα τρία σχολεία, μαζί με την εκπαιδευτικό κ. Λ. Παπάντου παίρνουν συνέντευξη από την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας, κ. Τασούλα Ζησάκη.

 

EVIAGREEN : "Μαγεύτηκαν από την Τσεχία οι μαθητές του Αυλωναρίου"

EVIATOP : "Εντυπωσιασμένοι οι μαθητές του Αυλωναρίου και της Χαλκίδας από την Πράγα"

EVIANEWS"Μαγεύτηκαν από την Τσεχία οι μαθητές του Αυλωναρίου"

AXORTAGOS"Μαγεύτηκαν από την Τσεχία οι μαθητές του Αυλωναρίου"

EVIAROOM "Εντυπωσιασμένοι οι μαθητές του Αυλωναρίου και της Χαλκίδας από την Πράγα"

EVIAPORTAL "Εντυπωσιασμένοι οι μαθητές του Αυλωναρίου και της Χαλκίδας από την Πράγα"

 

Ωρολόγιο Πρόγραμμα

timetable

Δωρεά Αθλητικού Υλικού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Αυλωναρίου

08 FlatBallIcons_Volley-512